Durata. Concediul de maternitate poate fi acordat înainte sau după naștere, pe o perioadă de cel mult 126 de zile, întrucât perioada de prenatal poate fi compensată în parte cu cea de postnatal, în funcție de opțiunea persoanei sau de recomandarea medicului. Femeia gravidă poate beneficia de 63 de zile de concediu medical prenatal înainte de dată previzibilă a nașterii, dar nu mai devreme de a 84-a zi anterioară acestei date.
Durata concediului de lăuzie este de 63 de zile. Întrucât există posibilitatea compensării între concediul prenatal și postnatal, durata maximă a concediului de lăuzie poate atinge 126 de zile ulterior nașterii copilului. Prevederile legale în vigoare îl obligă pe angajator să nu permită revenirea la locul de muncă a femeii care a născut mai devreme de 42 de zile după nașterea copilului. De aceea, medicul care a asistat la naștere sau medicul de familie va acordă cel puțin 42 de zile de concediu de lăuzie.
Stagiu de cotizare. Beneficiază de indemnizația de maternitate salariatele care, în ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu medical înscrise în certificatul de concediu medical, au un stagiu de cotizare de cel puțin o lună sau fracțiuni de lună totalizând minimum 22 de zile.
Stagiul de cotizare se constituie din perioadele pentru care s-a achitat CCIASS (0,85%) de către angajator. Există posibilitatea utilizării oricărei luni de stagiu de cotizare, în ultimele 12 luni înaintea lunii de acordare a concediului de maternitate.
Contractele de muncă cu timp parțial generează stagiu de cotizare întreg, indiferent de timpul efectiv lucrat.
Cuantum. Indemnizația de maternitate se calculează că 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni, pe baza cărora s-a stabilit contribuția individuală de asigurări sociale de sănătate, din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare.
Indemnizația de maternitate nu se impozitează. Din indemnizația de maternitate se reține numai CAS-ul. Indemnizația de maternitate se suportă integral din bugetul asigurărilor sociale de stat.
Calculul și plata indemnizației de maternitate se fac pe baza certificatului medical eliberat potrivit legii, care constituie document justificativ pentru plată.
Calculul si plata. Calculul și plata indemnizației de asigurări sociale se fac lunar de către angajator, cel mai târziu odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivă, în cazul persoanelor care se află în raporturi de muncă sau de serviciu. În acest scop, angajatul are obligația de a prezența în timp util certificatul medical emis potrivit legii, cel mai târziu la dată de 5 a lunii următoare celei pentru care s-a acordat concediul.
Certificatele de concediu medical pentru sarcina se eliberează pe perioade de cel mult 30 de zile (pentru luna în curs), de medicul de familie și/sau de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie care asista gravidă.
Certificatul de concediu medical pentru lăuzie se eliberează de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie din unitatea sanitară în care a născut femeia sau de către medicul care a asistat nașterea sau de medicul de familie pentru perioade de 30 de zile.
Documente