Un judecător din Texas i-a ordonat lui Margaret Carpenter, „medic” din New York specializat în avorturi, să nu mai prescrie/trimită medicamente pentru avort către rezidenți din Texas și în plus să plătească o amendă de 100.000 de dolari. După cum a relatat LifeNews, Carpenter este acuzată în Texas pentru vânzarea prin poștă de asemenea produse cu efect avortiv, încălcând legea statului, care nu permite avortul medicamentos. Hotărârea judecătorului Bryan Gantt, numit la Curtea Districtuală nr. 471 de guvernatorul Republican Greg Abbott în septembrie, îi interzice permanent lui Carpenter să „prescrie rezidenților din Texas medicamente care induc avortul”.
Procurorul general al statului Texas, Ken Paxton, este cel care a inițiat acțiunea. De asemenea, Carpenter a fost inculpată pentru vânzarea ilegală a acelorași produse medicamentoase către persoane din statul Louisiana, unde copiii nenăscuți sunt de asemenea protejați prin lege legal în fața avortului. Rechizitoriul a venit după ce oficialii au aflat că o minoră a primit pastilele pe care Margaret Carpenter și compania ei, Nightingale Medical, le-a vândut mamei adolescentei.
Este probabil ca în curând astfel de hotărâri să fie emise împotriva medicilor care încearcă să eludeze legislația pro-viață în diferite state din SUA și că unul sau mai multe dintre aceste cazuri vor ajunge în curând la Curtea Supremă. Decizia Dobbs din 2022 a Curții Supreme, care a anulat infama decizie din 1973 Roe c. Wade și a restabilit competența statelor de a legifera în această chestiune nu va rămâne, prin urmare, ultimul cuvânt. Deși acum este clar că Constituția SUA nu conferă nimănui un „drept la avort”, întrebarea care rămâne deschisă este dacă nu cumva ea garantează un drept la viață, pe care statele ar trebui să-l protejeze. Judecătorii de la Curtea Supremă vor trebui, deci, să ia în considerare cu exactitate gradul de protecție oferit copiilor nenăscuți (în general), precum și femeilor însărcinate (în cazuri specifice, când continuarea sarcinii ar constitui o amenințare directă și iminentă pentru viața unei femei). Este puțin probabil că Constituția nu ar oferi deloc protecție primului dintre drepturile omului.
O altă întrebare care trebuie rezolvată este dacă competența unui stat de a reglementa avortul se extinde la competența de a interzice avortiștilor să trimită medicamente avortive prin poștă sau agenților de turism să organizeze „turism medical” în scop de avort între state.