O replică punctuală la una din alegațiile d-lui deputat O. Raețchi („Parteneriatul civil nu atacă și nu concurează ideea de familie”).

Am arătat în analiza sociologică [1] a proiectului legislativ că reglementarea „parteneriatului civil” servește 3 scopuri distincte:
- schimbarea naturii juridice a căsătoriei: trecerea de la act juridic nepatrimonial bilateral al cărui conținut este fix la un contract negociabil, deschis permanentei alterări din partea autorității. Astfel, legiuitorul nu mai recunoaște și protejează prin lege o realitate seculară, pre-existentă nașterii Statului, ci naște din lege una nouă.
- comutarea scopului existențial al familiei dinspre nașterea și creșterea copiilor (asigurarea interesului superior al acestora) către satisfacerea interesului adulților. Cu alte cuvinte, denaturează rostul familiei.
- recunoașterea în practica juridică a legiferării în favoarea intereselor unui grup social pe singurul criteriu că acesta există și este foarte vocal.
Parteneriatul civil este născător al unui regim juridic similar până la identitate celui instituit de căsătorie [2]:
- partenerii sunt asimilați soților în toate aspectele, mai puțin în ce privește stabilirea filiației firești. Copiii din parteneriat rămân copii născuți în afara căsătoriei;
- instituie chiar mai puține obligații decât căsătoria (de ex. lipsește obligația fidelității, lipsește prezumția de paternitate);
- din moment ce nu pot să existe două reglementări pentru aceeași instituție juridică, se va ajunge la litigii care vor duce, inevitabil – așa cum observăm din experiența a numeroase state – la „reconceptualizarea” uniunii civile drept căsătorie cu forță juridică deplină.
Într-un alt material de sinteză [3] am arătat că excluderea din proiectul legii parteneriatului civil a adopțiilor simultane la partenerii unisex este pur formală, parte a jocului de imagine destinat paralizării principalei obiecții la această drastică și artificială alterare a legislației familiei:
- „Deși proiectul legii parteneriatului civil interzice cu totul adopțiile pentru partenerii de același sex, această interdicție este una „de formă”, fiind evident discriminatorie în contextul juridic actual. Interdicția nu va rezista unui minim control de constituționalitate ori convenționalitate și va fi abandonată, astfel cum este de fapt și intenția ascunsă a inițiatorilor.”
- însă nu doar adopția, ci oricare formă de „obținere” a filiației, actualmente rezervată cuplurilor heterosexuale (sau aflată într-o zonă „gri” de graniță juridică prin nereglementare), precum „reproducerea” asistată medical cu terț donator sau cu mamă surogat, va trebui pusă la dispoziție, legal, integral și eventual cu finanțare publică, și cuplurilor unisex.
Atât de radicale sunt prevederile din proiectul de reglementare a parteneriatului civil, încât poate fi adusă în discuție inclusiv nașterea unor vicii de neconstituționalitate, în raport cu anumite prevederi din Constituția României. Nu intrăm în detalii; doritorii pot parcurge analiza noastră [4].
Conform Constituției și practicii juridice românești, singurul act pe care se întemeiază o nouă familie este căsătoria. Legătura dintre cele două instituții este indisolubilă. Prin eventuala sa reglementare cu succes, parteneriatul civil nu doar că va concura căsătoria, dar va sfârși prin a o fagocita, transformând familia într-o simplă formă de asociere prin contract civil sancționat de Guvern. Sau, așa cum prevedea infama strategie privind (re)„educația parentală” [5], familia va abandona concretețea unei realități multi-seculare pentru a deveni o „constelație de idei”… Ale cui „idei”? Nu ale noastre, asta este clar!
Acelora suficient de naivi cât să își închipuie că prin reglementarea parteneriatului civil va fi stopată presiunea politico-ideologică a grupurilor de lobby și corporațiilor aliate le contrapunem experiența Occidentului, unde sus-numita reglementare a adus nu promisa „pace socială”, ci o explozie de noi pretenții tot mai radicale.
În definitiv, Revoluția se numește astfel tocmai pentru că nu se oprește niciodată – decât poate atunci când termină de devorat propriii copii.
[1] http://provitabucuresti.ro/…/646-o-perspectiv-sociologic-as…
[2] http://provitabucuresti.ro/…/l…/645-parteneriatul-civil-iv-v
[3] http://provitabucuresti.ro/…/…/635-adoptie-parteneriat-civil
[4] http://provitabucuresti.ro/…/l…/645-parteneriatul-civil-iv-v
[5] https://www.dw.com/…/spre-un-barnevernet-rom%C3%…/a-44557374