Având în vedere dezbaterea în Parlament, simultan, a trei propuneri de lege a parteneriatului civil:
Facem apel la legiuitorii români să conștientizeze că reglementarea situației cuplului de același sex aflat în uniune consensuală – dacă această reglementare naște un regim juridic similar căsătoriei, așa cum solicită insistent propunătorii – va produce, în interpretarea cadrului legal existent, recunoașterea TUTUROR drepturilor pe care le are astăzi o familie, inclusiv accesul la adopție și procreare asistată.
Din experiența țărilor care au parcurs deja aceste etape rezultă că după legiferarea parteneriatului civil s-a ajuns la „reconceptualizarea” acestuia drept căsătorie în doar câțiva ani.
Deși proiectele de lege privind parteneriatul civil (cu care Parlamentul este pur și simplu „bombardat” de 11 ani) interzic adopțiile pentru partenerii de același sex, această interdicție este una „de formă”, fiind evident discriminatorie în contextul juridic actual și nu va putea rezista unui control de convenționalitate sau constituționalitate.
Reamintim că, în materia adopției, se aplică principiul recunoscut universal conform căruia interesul superior care trebuie tutelat este cel al copilului, partea cea mai slabă, actul adopției neputând face obiectul satisfacerii vreunei dorințe sau aspirații a adulților.
Ne pronunțăm, ca principiu, împotriva oricăror adopții la parteneriatele civile; prin natura lor, aceste aranjamente juridice nu se bucură de stabilitatea optimă creșterii și educării copiilor și nici nu întrunesc condițiile morale solicitate de art. 461 nCC pentru încuviințarea adopției.
(Declarație comună semnată de Alianța Familiilor din România și PRO VITA București)