Un „bun public” inestimabil: căsătoria
Ignorând factori precum educația, vârsta sau generația, căsătoria generează cea mai mare parte din natalitate, după cum ni se confirmă prin datele celui mai recent recensământ, devenite definitive.
Desigur că e logic să fie așa, judecând după cifrele totale, pentru că majoritatea femeilor au măcar o căsătorie de-a lungul perioadei fertile; însă, din alte serii de date (vezi mai jos), căsătoria contribuie indiscutabil la decizia de a avea copii – pentru că este asociată în general cu stabilitatea, siguranța, starea materială, împlinirea personală.
Mai exact, 84% dintre femeile căsătorite (și 86% dintre cele văduve, la data culegerii datelor) au măcar un copil, față de doar 29% dintre cele necăsătorite.
Și aici există nuanțe, în sensul că în mod evident o parte din femeile necăsătorite se vor căsători la un moment dat și vor deveni mame, dar graficul nu face decât să confirme faptul că mariajul este cheia deciziei de a procrea.
„(…) putem spune că la Recensământul 2021 din cele 11,8 milioane de copii aduși pe lume (…), 90 la sută au fost aduși pe lume de mame căsătorite la data nașterii copiilor. Instituția căsătoriei legale a continuat să aibă rolul major în natalitatea țării,” confirmă profesorul Vasile Ghețău, din ale cărui analize am preluat graficele de mai sus.
Căsătorie vs concubinaj
În ce privește căsătoria versus concubinajul, recensământul din 2021 arată că în România erau înregistrate, la data recenzării, 4.163.000 căsătorii și doar 358.500 uniuni consensuale, adică numărul persoanelor căsătorite îl depășește pe cel al concubinilor de aproape 12 ori.
În ce privește trăinicia acestor relații, mai mult de jumătate dintre căsătorii durează cel puțin 25 de ani, în timp ce 40% dintre concubinaje se desfac în maxim 5 ani (o mare parte se încheie prin căsătorii).
Evident, nu toate relațiile consensuale au fost declarate la recensământ, dar numărul de 358.500 este MULT sub numărul de „800.000 de cupluri” care ar trăi în concubinaj, afirmat în mod repetat de persoane și grupuri de interese, inclusiv în expunerile de motive pentru inițiativele legislative, în sprijinul „necesității” de a reglementa juridic situația cuplurilor necăsătorite în general.
Este deci întru totul conform interesului legiuitorului – nu e nevoie să mai spunem de ce, subiectul „natalitate” arde – de a încuraja și stimula căsătoria și de a descuraja formele alternative de conviețuire, inclusiv prin refuzul reglementării uniunilor sau parteneriatelor civile, care prin natura lor sunt volatile.
Cifrele sunt prezentate, sub formă de tabele, în pagina noastră de date și statistici.