Astăzi, 10 decembrie, este Ziua Drepturilor Omului, declarată de Națiunile Unite pentru a marca, anual, aniversarea adoptării Declarației Universale a Drepturilor Omului în 1948.
De Ziua Drepturilor Omului, să recunoaștem că aceste drepturi aparțin tuturor ființelor umane; ele sunt universale. Oricine este membru al speciei umane deține aceste drepturi, indiferent de vârstă, pregătire, stare socială sau stare de sănătate.
Aceasta înseamnă că și ființele umane nenăscute au drepturi; în primul rând, au dreptul de a fi protejate împotriva violenței letale a avortului.
Mai înseamnă și că femeile însărcinate și proaspetele mame au dreptul la sprijin și la îngrijire.
Și mai înseamnă că persoanele în vârstă, bolnave și dizabile sunt îndreptățite și ele la protecție legală împotriva neglijenței și a eutanasiei.
Declarația Universală a Drepturilor Omului proclamă că „recunoașterea demnității inerente și a drepturilor egale și inalienabile ale tuturor membrilor familiei umane este fundamentul libertății, dreptății și păcii în lume”. Drepturile omului, arată același tratat, se aplică „e fără nici un fel de deosebire ca, de pildă, deosebirea de rasă, culoare, sex, limbă, religie, opinie politică sau orice altă opinie, de origine naţională sau socială, avere, naştere sau orice alte împrejurări”.
„Toți sunt egali în fața legii și au dreptul, fără nicio discriminare, la o protecție egală a legii”.
Declarația prevede, de asemenea, în mod explicit, că „Orice ființă umană are dreptul la viață”.
D.U.D.O. expune, din păcate, o viziune ideală, pe care lumea nu a trăit-o încă. Și nici nu o poate trăi, câtă vreme unii membri ai familiei umane sunt excluși de la protecția legală a vieții lor, câtă vreme drepturile le sunt ignorate sau refuzate.