Conform art. 57 CP, aflat în vigoare de la adoptarea Codului, prin asumarea răspunderii, de către guvernul Boc, dacă la data pronunţării hotărârii de condamnare inculpatul a împlinit vârsta de 65 de ani, el nu va putea fi condamnat la pedeapsa detenţiunii pe viaţă, ci doar la pedeapsa închisorii pe timp de 30 de ani.
Acest articol a fost, repetăm, adoptat în forma propusă de Ministerul Justiției, condus de dl. Cătălin Predoiu (PDL) și nu a fost modificat de atunci. De asemenea, nu se află pe lista normelor modificate prin Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, adoptată de Parlament și sesizată pentru control de constituționalitate Curții Constituționale a României.
Această normă, însă, constituie o înăsprire față de vechiul CP (1969), care prevedea la art. 55 alin. (1) că detenţiunea pe viaţă nu se aplică persoanelor care, la data pronunţării hotărârii de condamnare, au împlinit vârsta de 60 de ani. De asemenea, conform normei penale vechi, pedeapsa maximă era 25 de ani de închisoare.
Ca organizație a societății civile cu o îndelungă colaborare profesională cu lumea politică și a justiției, dezavuăm TOTAL modul în care instituții și persoane publice se folosesc de tragedia de la Caracal pentru a-și regla disputele politice.