Pe 7 iulie 2022, Parlamentul European a votat o rezoluție prin care „condamna ferm“ hotărârea Curții Supreme a SUA privind avortul în cauza Dobbs c. Jackson Women’s Health Organization și a cerut includerea unui „drept la avort“ în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.
În ciuda faptului că nu este o rezoluție neobișnuită, aceasta a primit multă atenție în mass-media. Cu mai puțin de o lună în urmă, Parlamentul European a adoptat o rezoluție similară care condamna… în avans hotărârea Curții Supreme a SUA și de asemenea cerea includerea unui „drept la avort“ în Cartă.
Ori de câte ori în lume se discută despre restricțiile privind avortul, Parlamentul European votează rezoluții referitoare la ele. Aceste texte se referă la țări din afara Europei; ele nu sunt legi și nici nu sunt obligatorii. Mai degrabă, este vorba de opinia majoritară a deputaților europeni în ceea ce constituie o declarație politică. Parlamentul European pierde timp și bani prin dezbaterea și modificarea unor declarații care au multe pagini și care trebuie traduse în peste 20 de limbi la publicare. În rezoluția din iulie au fost introduse multe prostii și argumente de tip copy/paste din rezoluții anterioare, ceea ce nu o face să pară foarte serioasă pentru calibrul celor care au adoptat-o.
Solicitarea Parlamentului European de a include dreptul la avort în Carta Drepturilor Fundamentale nu are niciun sens, din trei motive – trei motive care nu au nimic de-a face cu dezbaterea fundamentală privind avortul:
– Pentru a modifica această Cartă, trebuie să existe unanimitate. Toate statele membre ale UE trebuie să o semneze și să o ratifice, inclusiv mai multe state precum Polonia, Ungaria, Malta, Cipru, care se opun acestei idei.
– Acest amendament ar fi incompatibil cu însăși Carta. Carta se aplică atunci când statele membre pun în aplicare legislația UE și nu poate depăși competențele UE (articolul 51). După cum a subliniat încă o dată Comisia Europeană anul trecut, avortul este o chestiune care ține de competența statelor membre, deoarece face parte din politica de sănătate, care nu este de competența UE.
– Din punct de vedere juridic, dacă ne uităm la toate tratatele și sistemele privind drepturile omului din întreaga lume, nicăieri avortul nu este un drept. Există un „drept la viață“, care este protejat, există chiar o protecție internațională a copiilor înainte de a se naște. Dar nu există niciun drept la avort, deoarece un astfel de drept este incompatibil cu drepturile omului. Pentru o discuție referitoare la prevederile specifice ale Convenției Europene a Drepturilor Omului ca un astfel de tratat, vezi aici.
Din aceste trei motive, cererea Parlamentului European nu are niciun sens și este sortită eșecului.
Cea mai bună dovadă în acest sens este lipsa de acțiune a lui Emmanuel Macron în această chestiune în timpul președinției franceze a Uniunii Europene. În ianuarie 2022, el a făcut promisiunea că va include avortul în Carta Drepturilor Fundamentale. Șase luni mai târziu, la finalul președinției franceze, nici măcar nu a încercat să și-o țină. Bineînțeles, el știa deja în ianuarie că ceea ce promisese era o făcătură. Făcând această promisiune, Macron și-a bătut joc de europeni și de mass-media, care, în cea mai mare parte, au preluat-o în într-un mod necritic. Dar nu a fost posibil să se țină de ea, din cele trei motive pe care le-am explicat, iar acestea sunt trei motive pe care domnul Macron le cunoaște perfect.