Ministerul Justiției
Domnului Ministru, Cătălin Predoiu
Referitor la Regulament European cu privire la „Certificatul de filiație”
SCRISOARE DESCHISĂ
„Certificatul european de părinte”, cea mai dăunătoare rglementare a UE în materia dreptului familiei
Stimate domnule ministru,
În calitate de ministru al justiției, va trebui să votați în Consiliul Uniunii Europene propunerea Comisiei cu privire la proiectul unui Regulament european privind recunoașterea filiației, cel mai probabil în următoarele luni.
Această propunere de regulament are ca scop să eludeze legislațiile naționale și să permită partenerilor să înregistreze legături de filiație, inclusiv cu copiii fără legături biologice cu persoanele care pretind această recunoaștere și cu cei născuți din contracte de maternitate surogat. Comisia Europeană a publicat acest proiect de regulament la sfârșitul anului 2022, în temeiul articolului 81-3 din Tratatul de funcționare al UE, care acordă competență Uniunii Europene în dreptul familiei atunci când există un element transfrontalier.
Considerăm că aceasta este cea mai importantă și dăunătoare reglementare unională care a intervenit în dreptul familiei în ultimii ani.
De fapt, reglementarea va eluda legislația națională a familiei, chiar și în statele membre care nu permit prin Constituție adopția simultană de către cuplurile de același sex. Aceasta pentru că, în conformitate cu această normă dorită de Comisie, toate tipurile de filiație, echivalate în mod greșit cu conceptul de părinte, recunoscute într-un stat membru al UE, ar fi automat recunoscute în oricare alt stat.
După o analiză aprofundată a proiectului de regulament, organizația noastră este foarte preocupată de acesta, deoarece considerăm că deschide condițiile legale pentru exploatarea reproductivă (contracte de maternitate surogat), deci ar putea crea o vastă piață a maternității surogat în UE, în care femeile exploatate ar fi private de protecție legală. Chiar dacă mențiunea cu privier la maternitatea surogat ar fi eliminate din rezoluția finală cu privier la acest regulament, ce va fi adoptată de Parlamentul European, copiii născuți din mame surogat ar fi recunoscuți „de facto” pe criterii de interzicere a discriminării în țara noastră, prin decizii jurisprudențiale, care mai târziu ar urma să fie codificate prin lege.
Însă, un veto al reprezentantului României în Consiliul Uniunii Europene ar bloca această încercare de a ocoli legislația națională.
Respectuos vă solicităm, pentru motivele arătate, să protejați legislația națională și principiul subsidiarității și să exercitați opoziția României la proiectul de regulament precizat.