Un grup de câteva zeci de organizații non-guvernamentale a remis Comisiei parlamentare care elaborează proiectul legislativ pentru revizuirea Constituției României un set de propuneri și opinii privitoare la acest proces de modificare a legii fundamentale.
Documentul a fost elaborat în urma unor consultări extinse între organizații civice creștine importante și cuprinde propuneri de întărire a unor prevederi constituționale relevante pentru respectarea familiei și a moștenirii creștine a poporului român, dar și pentru participarea cetățenească la viața politică.
„Conștienți de însemnătatea revizuirii Constituției, organizațiile semnatare ale acestui document, ca parte a societății civile, vă roagă să luați în considerare propunerile de amendare, cu scopul adecvării legii fundamentale la tradiția și moștenirea poporului român, dar și pentru adaptarea acesteia la realitățile și împrejurările de astăzi”, se arată în scrisoarea transmisă membrilor Comisiei.
În primul rând, se solicită modificarea articolului 48 în sensul definirii exprese a căsătoriei ca fiind „uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie”. Amendamentul propus urmărește recunoașterea rolului primordial al familiei întemeiată pe căsătoria între un bărbat și o femeie, în conformitate cu tradiția românească și după standardele universal recunoscute, ca instituție esențială pentru societate și civilizație. „Considerăm că se impune această mențiune mai ales având în vedere evoluția societății românești din ultimii ani, creșterea ratei divorțului, reducerea natalității, înmulțirea familiilor destrămate, monoparentale sau sărace, toate acestea afectând copiii într-un mod ce pune în pericol viitorul României.”
Tot la articolul 48 se dorește întărirea dreptului părinților de a asigura creșterea, educarea și instruirea propriilor copii. Propunerea este motivată prin aceea că exercitarea drepturilor parentale și limitarea intervenției statului în familie, consideră semnatarii, au un efect benefic și rezultă în dezvoltarea unor generații viitoare sănătoase.
Recunoașterea prin Constituție a tradiției creștine este foarte importantă. În sensul acesta, organizațiile semnatare au propus introducerea la art. 4 a mențiunii că „baza valorilor poporului român se regăsește în tradiția creştină, pe care statul are datoria de a o proteja.” Rolul acestui amendament este acela de a recunoaşte, prin legea fundamentală a ţării, o realitate evidentă, fără a afecta în niciun fel laicitatea statului.
Un alt capitol important este acela al participării cetățenilor la viață politică, pe care semnatarii propunerilor o consideră mult prea dificilă pentru un stat democratic.
Astfel, se propune reducerea numărului necesar de semnături pentru inițiativa legislativă cetățenească la 55.000 (de la 100.000) și a celui pentru revizuirea Constituției din inițiativa cetățenilor, la 250.000 (de la 500.000). Actualele cerințe, apreciază organizațiile non-guvernamentale creștine, fac aproape imposibil de transpus în practică inițiativa legislativă cetățenească și se situează mult peste procentul impus pentru acțiunile similare la nivelul Uniunii Europene. Mai remarcăm că nu există egalitate de șanse între un grup de cetățeni și un deputat sau senator care poate propune o inițiativă legislativă singur, deși numărul de voturi cu care a fost ales cel din urmă în Parlament poate fi cu mult mai mic decât necesarul de semnături pentru o inițiativă cetățenească.
În același scop, se solicită ca propunerea de revizuire a Constituției pe calea inițiativei cetățenești să nu mai necesite adoptarea de către Parlament, ca o modalitate de a asigura, în mod nemijlocit, suveranitatea populară pentru decizii importante.
La formularea amendamentelor s-a ținut cont de angajamentele internaţionale ale României, iar propunerile au fost prezentate și în timpul dezbaterilor preliminare din Forumul Constituțional.
Puteți citi documentul integral aici.
Printre semnatarii memoriului se numără Federația Organizațiilor Ortodoxe PRO VITA din România, Alianța Familiilor din România, Asociația pentru Apărarea Familiei și Copilului, Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni, Caritas etc.