În contextul dezbaterii în Parlamentul României a unei propuneri legislative pentru reglementarea reproducerii umane asistate, PRO VITA București, Alianța Familiilor din România, Asociația Femeilor din România, Asociația PROVITA MEDIA și Asociația „Familia Tradițională” au remis legislativului un memoriu prin care solicită interzicerea expresă prin lege a traficului de maternitate, cunoscut sub numele aparent inofensiv de „mamă purtătoare”.
„Mama purtătoare” sau „mama surogat” este o practică din ce în ce mai răspândită care presupune de fapt „gestația pentru altul”. Un embrion creat prin fertilizare in vitro este implantat unei femei care poartă sarcina, iar copilul este încredințat, după naștere, unui cuplu cu care poate sau nu să aibă legături genetice, mama purtătoare acceptând să fie decăzută din drepturi. Totul se face în baza unui contract, implicit sau explicit, comercial și contra unor sume importante de bani sau a altor foloase materiale.
Pentru a fi acceptată social, utilizarea mamei purtătoare este ascunsă adesea sub aparența compasiunii față de cuplurile infertile. Adevărata compasiune, însă, nu poate oculta adevărul: în numeroase țări, în special din Europa de Est și Asia, gestația pentru altul se face în beneficiul unor cupluri care nu au probleme de fertilitate sau, mai grav, al cuplurilor de homosexuali, caz în care drepturile copilului sunt încălcate suplimentar, acesta fiind privat nu doar de mama sa biologică, ci și de prezența oricărei mame în viața sa. Până la 6 adulți pot pretinde drepturi parentale asupra copilului, aceasta fiind doar una dintre nenumăratele complicații legale care pot apărea și cărora le este victimă nou-născutul.
În orice condiții s-ar desfășura, practica surogației constituie o nouă modalitate de a exploata femeile și de a face trafic cu ființe umane, transformând copiii în bunuri comerciale.
În România, reproducerea medical asistată este încă practicată în afara oricărui cadru legal, deși au existat mai multe propuneri de reglementare în ultimii ani. Obținerea unei sarcini cu mamă surogat este simplă, clinicile de fertilizare in vitro oferă această procedură și internetul abundă de anunțuri de mică publicitate.
Autorii memoriului consideră că permiterea gestației pentru altul reprezintă o tendință inacceptabilă, un atac la demnitatea umană în fața căruia este urgent să reacționăm. A proceda altfel ar însemna să consacrăm și să facilităm cumpărarea copiilor oricui își poate permite acest „produs”. Demnitatea femeilor și maternitatea nu sunt văzute ca fiind ceva să merite ocrotire, ci, ca și în cazul prostituției, corpul femeii este folosit pentru a satisface o dorință.
Această nouă formă de exploatare prosperă în numeroase țări sub influența lobby-urilor și a intereselor de afaceri. Pentru a stopa extinderea acesteia în România, noi pledăm pentru abolirea surogației prin lege, la fel cum se întâmplă în mai multe state europene.
PRO VITA București este membră a Uniunii Internaționale pentru Abolirea Surogației („International Union for the Abolition of Surrogacy”/ „Union Internationale pour l’abolition de la gestation pour autrui”), colectiv dedicat implementării la nivel internațional a prohibiției efective a practicii maternității de substitut. La inițiativă participă organizații care promovează respectul pentru femeie, copil, demnitate umană și drepturile omului, precum European Center for Law & Justice, l’Appel des Professionnels de l’Enfance, Alliance VITA, FAFCE (Federația Asociațiilor de familii Catolice din Europa), La Manif Pour Tous, l’Agence Européenne des Adoptés, Care for Europe, European Dignity Watch, Fondazione Novae Terrae.