PRO VITA Bucureşti a solicitat Curţii Europene a Drepturilor Omului să permită rejudecarea la instanța superioară a cazului Lautsi vs. Italia.
În primă instanță, CEDO a decis, în noiembrie 2009, să admită plângerea formulată de Soile Lautsi împotriva statului italian. Aceasta pretindea că prezența crucifixelor în sălile de clasă din şcolile publice din Italia, unde învață și copiii săi, încalcă astfel dreptul părinţilor la a-şi educa copiii conform propriilor convingeri, precum şi dreptul copiilor la libertatea religioasă şi de conştiinţă.
În momentul în care guvernul italian și-a anunțat intenția de a face recurs, am răspuns solicitării unor organizaţii civice italiene și internaționale, pentru a arăta CEDO importanţa deosebită a subiectului pentru întreaga Europă.
Interesul PRO VITA în această cauză era justificat şi sporit de faptul ca asociaţia, printre ale cărei obiective statutare se numără şi „apărarea principiilor, ideilor şi moralei creştin-ortodoxe” a fost implicată într-un caz similar din România. Am contribuit la anularea unei hotărâri emisă de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, care recomanda interzicerea afişării simbolurilor religioase în şcolile publice româneşti.
Adresându-ne, am apreciat că hotarârea primei instanțe a CEDO depăşeşte competenţa Curţii în ce priveşte respectul pentru suveranitatea culturală a fiecărui Stat Membru. Crucifixul este reprezentativ pentru lunga şi bogata moştenire a Italiei şi a devenit un stâlp al culturii italiene. Eliminarea sa forţată din şcolile publice ar fi o încălcare a normelor internaţionale care guvernează subsidiaritatea şi respectul pentru identitatea naţională. Nu este rolul Curţii să îndepărteze din spaţiul public simboluri reprezentative ale moştenirii şi culturii unei naţiuni.
Solicitarea adresată Curții Europene a Drepturilor Omului [pdf]
Actualizare: Curtea a permis rejudecarea cazului și ulterior, prin decizia din martie 2011, Marea Cameră a CEDO a infirmat decizia instanței inferioare, admițând recursul formulat de guvernul Italiei și respingând definitiv reclamația formulată de Soile Lautsi. Crucifixele pot rămâne în sălile de clasă din Italia. O piatră de hotar în respectarea libertății religioase și a independenței statelor care aderă la Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Decizia finală a CEDO [pdf]