Circa 15.000 de persoane au manifestat, duminică 25 ianuarie, la Paris, în favoarea vieţii, împotriva avortului şi eutanasiei, într-un eveniment de o amploare deosebită.
Manifestanţi din 10 ţări, printre care şi România, au răspuns apelului unui colectiv de asociaţii şi grupări provita, cerând ca Europa unită să apere şi să respecte viaţa începând cu momentul concepţiei şi până la moartea naturală.
Francezi precum şi delegaţi ai unor organizaţii laice sau ordine religioase din Spania, Italia, Polonia, Irlanda, Slovacia, Germania, Austria, Elvetia şi România au marcat astfel cea de-a cincea ediţie a „marşului pentru viaţă”. Fără caracter denominaţional sau politic, acesta este, conform organizatorilor, cea mai mare manifestaţie pro-life din Europa şi se desfăşoară anual în capitala Franţei. Prima ediţie a avut loc în 2005, când organizaţiile pro-vita franceze au comemorat 30 de ani de la legalizarea avortului, sub lozinca: “30 de ani sunt de ajuns!”
Participanţii, in marea majoritate tineri şi foarte tineri, au purtat inscripţii în diferite limbi cu mesaje precum „Avort, eutanasie – ajunge”, „Marşul vietii”, „Europa – apără viaţa!”, „Nu vă atingeţi de viaţă – viaţa este sacră” sau „Primul dintre drepturile omului este dreptul la viaţă”.
Marşul a parcurs una din arterele importante ale Parisului, între Piaţa Republicii şi Piaţa Bastiliei. Pe tot parcursul evenimentului, participanţii au cântat şi scandat neobosit, antrenând împreună cu ei şi mulţi trecători. Ajunşi la punctul terminus al traseului, manifestanţii au luat cu asalt coloana din centrul pieţei – unde acum mai bine de două secole se înălţa Bastilia, simbolul represiunii – înconjurând-o cu bannerele, pancartele şi steagurile lor.
Marşul din 2009 a avut o tematică mai ales europeană, având în vedere că peste doar câteva luni vor avea loc alegeri pentru Parlamentul unional.
Într-un mesaj comun transmis politicienilor din toate ţările Europei, manifestanţii au cerut legi care să respecte viaţa umană începând de la concepţie şi abolirea avortului, în toate cele 27 de ţări ale Uniunii Europene. De asemenea, recomandă o politică protecţionistă pentru familie, care să ajute femeile în criză de sarcină cu alternative pozitive la avort.
În numele organizatorilor, Paul Ginoux a denunţat, într-o declaraţie pentru AFP, presiunile făcute de organismele europene asupra ultimelor trei ţări europene care respectă viaţa umană, Irlanda, Malta şi Polonia. Paul Ginoux a amintit şi criza demografică tot mai acută în care liberalismul de stânga a aruncat Europa. În mod simbolic, dar deloc întâmplător, a spus el, manifestaţia are loc în Franţa, singura ţară din Europa în care natalitatea atinge pragul de înlocuire a populaţiei (2,1 copii/femeie), în toate celelalte state de pe continent înregistrându-se scăderea şi îmbătrânirea acută a populaţiei.
La invitaţia colectivului “30 de ani sunt de ajuns!” în Franţa s-a aflat şi o mică delegaţie din România. Preşedintele şi vice-preşedintele Asociaţiei PRO VITA Bucureşti s-au molipsit, la rândul lor, de energia şi devotamentul miilor de tineri ieşiti pe străzile Parisului şi au profitat de ocazie pentru a cunoaşte sau a strânge legăturile cu organizaţii similare din alte ţări.
Mai multe detalii la www.enmarchepourlavie.info