O petiție internațională împotriva maternității surogat și o propunere de Protocol opțional la Convenția cu privire la drepturile copilului, referitor la practicile de maternitate surogat comerciale, susținută de organizații din 13 țări, printre care și PRO VITA București, au fost remise Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite.
Am cerut, prin aceasta, Înaltului Comisar să prezinte protocolul propus spre aprobare și vot Adunării Generale a Națiunilor Unite.
În total, demersul este susținut de 33 de organizații din Bulgaria, Chile, Cehia, Franța, Germania, Italia, Olanda, Polonia, România, Slovacia, Spania, Marea Britanie și SUA.
Copiii nu sunt de vânzare!
Traficul de persoane nu este doar un memento al trecutului colonial. În fiecare an, zeci de mii de femei din întreaga lume sunt forțate să nască copii destinați pieței de maternitate surogat. Această afacere internațională semi-legală profită de situația financiară dificilă a femeilor, în special a celor din țările în curs de dezvoltare, pentru a câștiga de pe urma sărăciei acestora. Femeile tinere sunt tratate ca niște fabrici de copii: sunt exploatate și abandonate.
Reglementările juridice internaționale și locale nu controlează aceste practici, ceea ce duce la creșterea patologiilor în acest domeniu. Avem nevoie de instrumente juridice eficiente pentru a depăși problema obiectivării traficului de femei și a copiilor din întreaga lume.
Ce este maternitatea surogat și ce implică aceasta?
Maternitatea surogat este o practică ce constă în fertilizarea ovulului unei femei folosind metoda in vitro și implantarea acestuia în uterul altei femei. Mama surogat duce sarcina la termen și vinde copilul către terțe persoane (cupluri, inclusiv cupluri de același sex sau persoane singure) după naștere. Mamele sunt cel mai adesea femei din Europa de Est și Asia de Sud aflate într-o situație financiară dificilă, iar copiii sunt adesea cumpărați de persoane din Europa de Vest și America de Nord.
Maternitatea surogat este un rău al vremurilor noastre, un rău care contravine drepturilor fundamentale ale omului. Agențiile de intermediere specializate oferă persoanelor care cumpără un copil posibilitatea de a alege sexul, rasa sau culoarea părului. Chiar și acest tip de selecție este discriminatoriu sau chiar rasist și încalcă demnitatea umană, care este inalienabilă. Copiii născuți de femei din țările mai sărace sunt cumpărați din ce în ce mai des de persoane bogate, inclusiv de vedete care „nu au timp de sarcină”. Această practică umilitoare trebuie oprită.
Maternitatea surogat în cifre
- În 2020, piața de maternitate surogat este evaluată la 4 miliarde USD. Se preconizează că aceasta va ajunge la valoare de 33,5 miliarde USD până în 2027. (Surrogacy Market Size – Global Market Insights)
- Datele statistice la nivel global referitoare la numărul de aranjamente de maternitate surogat nu este cunoscut, din cauza statutului lor semi-legal; cu toate acestea, se estimează că doar în India 25.000 de femei nasc copii destinați vânzării, în fiecare an. (The Guardian)
- Prețul de piață al unui copil variază între 25.000 și 250.000 USD. O femeie care naște un astfel de copil primește o remunerație în valoare de la 5.000 la 25.000 USD. (The Lancet)
Binele copilului este unul dintre drepturile fundamentale ale omului, care este reflectat fără tăgădă în tratatele internaționale. În ciuda acestui fapt, multe țări ignoră încă problema maternității surogat comerciale sau închid ochii asupra practicilor de trafic de copii. Avem nevoie de noi instrumente legale adaptate provocărilor moderne, care să rezolve odată pentru totdeauna problema.
Există cazuri în care „cumpărătorii” renunță la copil. Acest lucru se întâmplă cel mai adesea din cauza unei boli a copilului, deși nu este singurul motiv. Într-un astfel de caz, femeile care au născut copilul decid adesea să-l abandoneze. Nou-născuții sunt instituționalizați. „Nu vom duce în America acest copil; este bolnavă incurabil”, au spus cei care intenționaseră să o cumpere pe Bridgette, astăzi o fetiță de 5 ani perfect sănătoasă din Ucraina, pe care afacerea maternității surogat a lipsit-o de identitatea și de familia sa.
Nu putem păcăli natura umană. După ce au născut, femeile adesea nu mai doresc să-și dea copiii, din cauza atașamentului și a instinctului de maternitate. Mai mult, mamele simt adesea că persoanele care au „comandat” copilul îl vor trata mai degrabă pe acesta ca pe o jucărie decât ca pe o persoană cu demnitate și drepturi. În astfel de cazuri, persoanele care „comandă” copilul caută toate modalitățile posibile de a-l îndepărta de mamă, împotriva voinței acesteia.
Maternitatea surogat este o afacere profitabilă. În fiecare an, organizația „Man Have Babies” („Bărbații au copii”) organizează un „târg de copii” în cadrul căruia cuplurile de același sex pot alege o femeie al cărei uter îl vor „închiria”. Bărbații pot alege, de asemenea, rasa copilului, sexul sau culoarea părului. În 2020, un astfel de eveniment a avut loc în Belgia, chiar dacă legea belgiană interzice maternitatea surogat comercială. După cum putem vedea, avem nevoie de noi soluții juridice în acest sens.
Pandemia de COVID-19 a dus la blocarea frontierelor majorității țărilor din lume. În consecință, aproape 1.000 de nou-născuți la „comanda” unor clienți occidentali nu au mai putut fi preluați din Rusia. Acestor copii li s-a acordat îngrijire doar datorită „valorii lor de piață” și a dorinței de profit a clinicilor de reproducere asistată.
Să apărăm împreună demnitatea umană – copiii nu sunt de vânzare!
Pentru a consolida Convenția cu privire la drepturile copilului, prezentăm Organizației Națiunilor Unite, spre examinare, un proiect de Protocol opțional la Convenția menționată. Dorim un instrument legal clar, care să protejeze demnitatea femeilor și drepturile copiilor. Trebuie să punem capăt traficului de persoane.
Protocolul opțional la Convenția cu privire la drepturile copilului, referitor la practicile de maternitate surogat introduce:
- interzicerea practicilor comerciale de maternitate surogat
- interzicerea organizării și intermedierii în practica maternității surogat
- interdicția publicității la servicii de maternitate surogat.
Textul Protocolului opțional la Covenția cu privire la drepturile copilului [pdf]