Prin încercarea sa de a impune un acord cu încărcătură ideologică asupra țărilor din Africa, zona Caraibilor și Pacific, Uniunea Europeană recurge la o formă de neocolonialism ideologic.
Propunerea de acord între aceste părți obligă țările semnatare, printre altele, să promoveze conceptul de „gen” la toate nivelurile politicii interne și internaționale, deși acest concept nu este definit în niciun act juridic cu forță juridică obligatorie al dreptului internațional. În preambulul documentului se precizează că asigurarea „egalității de gen” este esențială pentru realizarea unei „dezvoltări durabile și favorabile incluziunii”.
În general, conceptul de „egalitate de gen” este respins nu numai în țările din Africa, zona Caraibilor și Pacific, dar și în Europa. Această noțiune se regăsește într-un singur act juridic al dreptului internațional, și anume în Convenția de la Istanbul (Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice), care nu este adoptată în prezent de 13 dintre țările membre ale Consiliului Europei, în condițiile în care populația acestor țări reprezintă 43% din totalul populației europene.
Noul acord de parteneriat este extrem de periculos din cauza consecințelor sale ample, care afectează nu numai țările semnatare, dar și întreaga comunitate internațională. Acordul urmează a fi semnat pentru o perioadă de 20 de ani și va avea caracter obligatoriu nu numai pentru statele membre ale Uniunii Europene, dar și pentru 106 state din Africa, zona Caraibilor și Pacific. Rezultatul poate consta în aceea că Uniunea Europeană, având acordul drept justificare, poate subordona majoritatea statelor membre ONU în sensul forțării acestora să introducă schimbări sociale radicale și „progresiste”. Astfel, Agenda UE va dobândi peste 50% din voturile exprimate în Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, ceea ce este suficient pentru adoptarea majorității rezoluțiilor. Propunerea de acord prevede o adoptare instituționalizată a pozițiilor comune și coordonarea acțiunilor pe scena internațională.
Acesta este motivul pentru care, împreună cu reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale care activează în țări din întreaga lume, ne exprimăm protestul (redat mai jos) împotriva dispozițiilor Acordului de parteneriat între UE și Organizația statelor din Africa, zona Caraibilor și Pacific (OACPS), care este în curs de negociere. Ne opunem propunerilor preponderent ideologice ale acordului.
Pentru mai multe detalii, accesați website-ul www.stopideologicalneocolonialism.org.
Declarația comună a organizațiilor neguvernamentale și sociale cu privire la Acordul de parteneriat între Uniunea Europeană și țările din Africa, zona Caraibilor și Pacific (țările ACP), care este părtinitor din punct de vedere ideologic
În calitate de reprezentanți ai organizațiilor semnatare ale prezentei declarații, ne exprimăm obiecția fermă și profunda preocupare cu privire la conținutul acordului de parteneriat negociat între Uniunea Europeană și Organizația statelor din Africa, zona Caraibilor și Pacific (denumită în continuare „OACPS”). Conținutul acordului negociat are în mare măsură o natură radicală din punct de vedere ideologic și ar trebui să fie contestat de întreaga comunitate internațională.
În forma actuală a propunerii, acordul obligă țările semnatare, printre altele, să promoveze conceptul de „gen” la toate nivelurile politicii interne și internaționale, deși acest concept nu este definit în niciun act juridic cu forță juridică obligatorie al dreptului internațional. În preambulul documentului se precizează că asigurarea „egalității de gen” este esențială pentru realizarea unei „dezvoltări durabile și favorabile incluziunii”, în timp ce în textul acordului se menționează că acest lucru reprezintă unul dintre principalele obiective ale parteneriatului în sine dintre Uniunea Europeană și OACPS. În document există chiar afirmația conform căreia principiul „egalității de gen” ar trebui introdus în Constituție sau în orice alte acte relevante ale dreptului intern al tuturor statelor semnatare. Aceasta în contextul în care noțiunea de „gen” nu este general acceptată nu numai în țări din Africa, zona Caraibilor și Pacific, dar chiar și în Europa. Lipsa susținerii acestui concept poate fi exemplificată prin faptul că, până în prezent, 13 state membre ale Consiliului Europei, în condițiile în care populația acestor țări reprezintă 43% din totalul populației europene, nu au adoptat Convenția de la Istanbul, această convenție fiind singurul act juridic al dreptului internațional în care se regăsește conceptul menționat.
Cu toate acestea, mai presus de orice, acordul de parteneriat între UE și OACPS este foarte periculos din cauza faptului că adoptarea sa va genera consecințe ample care afectează nu numai țările semnatare, dar și întreaga comunitate internațională. În prezent, parteneriatul între Uniunea Europeană și OACPS este reglementat de Acordul de la Cotonou, semnat la data de 23 iunie de cele 15 state membre ale UE existente la momentul respectiv și de 77 țări OACPS. Pentru a fi valabil pentru încă 20 de ani, Acordul va cuprinde nu numai UE, dar și 79 de state membre ale Organizației statelor din Africa, zona Caraibilor și Pacific, adică 106 de state în total. Având în vedere că ONU cuprinde în prezent 193 de state, trebuie remarcat faptul că această cifră depășește cu mult majoritatea simplă de 50% cerută pentru marea parte a rezoluțiilor care trebuie să fie adoptate de Adunarea Generală a ONU. Textul propunerii de acord prevede instituționalizarea adoptării pozițiilor comune și coordonarea acțiunilor pe scena internațională. Acest lucru poate conduce la crearea unui „grup de votanți” uniform, ai cărui membri vor fi obligați de fiecare dată, în temeiul acordului, să susțină cererile sociale radicale și „progresiste” justificate de conținutul acordului. Drept urmare, crearea unui astfel de grup poate să permită adoptarea de cereri periculoase din punct de vedere ideologic în cadrul Forumului ONU.
Adoptarea, ratificarea și punerea în aplicare a dispozițiilor noului acord poate conduce la înfrângerea definitivă a rezistenței unui grup mare de națiuni care, în prezent, se asigură că dreptul internațional, cu caracter obligatoriu, continuă să apere viața umană și drepturile fundamentale ale omului și să se opună ideologiilor extremiste. Până în prezent, țările din Africa, zona Caraibilor și Pacific au blocat introducerea cererilor radicale în materie ideologică în dreptul internațional cu forță juridică obligatorie. Acest lucru se referă, de exemplu, la noțiunea de „drepturi reproductive și sexuale”, care este respinsă cu consecvență de Grupul țărilor africane al ONU, în cadrul căruia au existat mai multe tentative de a introduce pe furiș angajamentul statelor de a promova accesul nelimitat la avort sau educația sexuală vulgară.
De aceea, acordul mai sus menționat reprezintă o tentativă de a învinge opoziția manifestată în prezent de cetățenii statelor africane, precum și un atac la adresa suveranității acestora. Adoptarea documentului în forma sa actuală poate conduce, în curând, la considerarea avortului ca „drept al omului”, în pofida opiniilor cetățenilor din majoritatea statelor semnatare, iar țările care protejează viața umană pot fi forțate să modifice legi instituite în mod democratic. Acest lucru ar însemna o întoarcere a sistemului drepturilor omului împotriva ființei umane.
În consecință, ne opunem ferm încheierii, în numele nostru, a unor acorduri internaționale care vizează satisfacerea unor cereri ideologice radicale și exportarea acestora către state din afara Europei. În același timp, solicităm reprezentanților tuturor statelor semnatare să respecte voința propriilor cetățeni și să respingă cererile de ordin ideologic incluse în prezent în conținutul acestui document înșelător.
SEMNATARI
Ordo Iuris Institute for Legal Culture (Institutul Ordo Iuris pentru Cultură Juridică) / Polonia
Ciudadano Austral / Chile
U ime obitelji / (În numele familiei) / Croația
Espana – Navarra Confidencial / Spania
One of Us Nederland
Aktionsbündnis für Ehe & Familie – DemoFürAlle / Germania
Asociația PRO VITA București / România
Asociación Española de Abogados Cristianos / Spania
Con Más Mexico
Marriage, Sex and Culture Group (Grupul pentru căsătorie, sex și cultură) / Regatul Unit
Pro Vita & Famiglia (Pro Vita și Familia) / Italia
International Organization for the Family (Organizația Internațională pentru Familie)/ SUA
Human Right și Family Policy Institute (HFI) (Institutul pentru drepturile omului și polici familiale) / Slovacia
Pro-Life Action / Slovacia
Jugend fuer das Leben / Germania
Aktion Lebensrecht fuer Alle e.V. / Germania
AbortionInformation.eu / Abortusinformatie.nl / Olanda
Association for Life and Family (Asociația pentru Viață și Familie) / Slovacia
Vsi Razom! All Together! (Cu toții împreună) / Ucraina
Political Network for Values (Rețeaua politică pentru valori) / organizație internațională
Femina Europa / Franța
Association ROD International / Bulgaria
Center for Fundamental Rights (Centrul pentru drepturi findamentale) / Ungaria