Pe 29 mai 2020 a avut loc cea de-a zecea Adunare Generală a Sallux, fundație pan-europeană din care face parte și PRO VITA București. Din păcate, reuniunea noastră a trebuit să fie ținută „la distanță”. Adunarea Generală formală a fost urmată de un program informal, care anul acesta a ținut locul obișnuitei conferințe anuale „Salt&Light” (Sare și lumină). Membrii Sallux au schimbat impresii cu privire la modul în care criza coronavirusului le-a afectat activitatea și care consideră că sunt consecințele importante asupra economiei și societății ale acestei crize.
Am purtat discuții despre aspectul relațiilor după această perioadă, deoarece sectoarele economice mari au fost influențate, cu efecte masive post-Covid. Cum vor lucra oamenii și cum vor relaționa în mod eficient, doar cu întâlniri virtuale? Au fost prezentate o serie de observații ale organizațiilor membre care arată cât de diversă este situația în toată Europa.
Situația din Spania a fost înfățișată ca îngrijorătoare datorită raportului de 125% datorie / PIB și instabilității politice, precum și lipsei de sprijin acordat familiilor. De asemenea, virusul a lovit nordul mult mai greu decât sudul Spaniei. Situația din Suedia este destul de diferită datorită abordării sale unice în ceea ce privește criza corona. Abordarea olandeză a funcționat, dar și costurile sunt mari, iar mulți oameni au murit.
În general, membrii au identificat o serie de probleme pe care le-au găsit semnificative în toată Europa.
Impactul asupra vieții Bisericii a fost discutat intens. În unele țări, serviciile religioase online s-au dovedit a fi un succes, întrucât atrag mai multe puncte de vedere decât numărul obișnuit de biserici. Totuși distanțarea socială este o provocare. Bisericile nu sunt pregătite să construiască relații în acest mod nou. Ca o notă pozitivă, a fost menționat faptul că niciodată bisericile din Germania nu au lucrat împreună așa ca acum, pentru a se ruga pentru țară și oameni.
O altă problemă menționată este echilibrul fragil dintre libertate și securitate.
Principala întrebare a rămas abordarea relațională, un principiu specific Sallux: poate ea să fie practicată în momente ca acestea? Poate fi o noțiune confuză; cu toate acestea, idei există, iar abordările specifice pot fi implementate.
Există, au fost de acord participanții, teama unei alte prăbușiri economice. Mai ales pentru întreprinderile mici. Într-adevăr, guvernele au acordat sprijin financiar pentru aceste întreprinderi, dar doar pentru câteva săptămâni. Se pierd o mulțime de locuri de muncă, deși există un sentiment de unitate în care oamenii încearcă să se ajute reciproc. Pe de altă parte, pare să existe mai multă polarizare cu privire la modul de abordare a efectelor post-criză.
Nu mai puțin important este rolul familiei. Aceste vremuri tulburi subliniază importanța familiilor. Până acum, contribuția părinților care erau purtătorii de grijă ai copiilor și care trebuiau să stea acasă era mult subestimată. Se va schimba abordarea aceasta, de acum? Concentrarea exclusiv pe drepturi individuale nu este suficientă; este important să se aplice abordarea relațională, care la rândul său este principalul contribuitor la sănătatea fizică și mentală. Situația ne obligă la întrebări critice, cum ar fi: „Vrem să fie totul așa cum era înainte sau ne străduim să găsim noi reforme sociale pozitive?” Sallux și membrii săi ridică aceste întrebări în atenția politicienilor din fiecare țară europeană.
Există un loc luminos în Europa, unde vedem rezultate pozitive – în Europa centrală, unde Slovacia este țara cu una dintre cele mai scăzute rate de deces din regiune. Datorită acestui fapt, de exemplu, bisericile au putut fi deschise din nou repede.
Prin evenimentul „Salt & Light” de anul acesta, Sallux speră să fi reunit opinii și idei versatile despre cum să menținem relațiile dintre cei apropiați și cum să construim noi punți către lume.