Pe 9 mai 2015, în ajunul Marşului pentru Viaţă de la Roma şi în aşteptarea noului Sinod pentru Familie care va avea loc la toamnă la Vatican, laicatul catolic pro-viaţă din întreaga lume, organizat sub umbrela platformei „Vocea familiei” (Voice of the Family), a organizat în Cetatea Eternă Forumul pentru Viaţă de la Roma.
Evenimentul a avut ca sponsor principal organizaţia catolică Human Life International şi a beneficiat de un discurs al E.S. Cardinalul George Pell, cu tema: „Părinţii, cei mai buni educatori ai copiilor” şi de participarea extraordinară a E.S. Cardinalul Raymond Leo Burke, care şi-a reînnoit de curând faima, afirmând că va susţine învăţătura catolică tradiţională chiar dacă papa însuşi i-ar porunci altfel.
Au participat John-Henri Westen, co-fondatorul canadian al celui mai mare website de ştiri pro-viaţă LifeSiteNews.com, John Smeaton, CEO la Society for the Protection of Unborn Children din Marea Britanie, Patrick Buckley, consilier ONU pe probleme de familie, Gabriele Kuby, sociolog şi autoarea volumului Revoluţia sexuală globală. Distrugerea libertăţii în numele libertăţii, Pr. Shenan Boquet de la Human Life International, Toni Brandi, de la revista pro-viaţă Notizie Pro Vita, şi alţi peste 100 de delegaţi de la organizaţii pentru apărarea vieţii veniţi din Austria, Australia, Belgia, Canada, Croaţia, Franţa, Germania, Italia, Noua Zeelandă, Rusia, Slovenia, Spania, şi SUA.
O prezenţă aparte a reprezentat-o Mary Rathke (de la Save the 1, din SUA), care s-a născut în urma unui viol şi îşi petrece viaţa pledând pentru dreptul la viaţă al copiilor născuţi în urma unui viol.
Din România au participat: Bogdan Stanciu (PRO VITA Bucureşti), Pr. Ioan şi Emanuel Chişărău (Asociaţia „Darul vieţii”, Timişoara), Dan şi Iulia Călinescu (asociaţia Life Nation, Cluj) şi o delegaţie formată din Alexandra Nadane, Preşedinta organizaţiei Studenţi pentru Viaţă, Ioana Picoş, Purtător de cuvânt al Marşului pentru Viaţă România şi Republica Moldova 2015 şi fondatoare a platformei Feminism proFamilie, Ştefana Totorcea de la stiripentruviata.ro şi familynews.ro şi Veronica Iani de la ProValori Media.
Scopul forumului a fost de a mobiliza laicatul catolic să transmită clerului doleanţele şi îngrijorările lor cu privire la politicile anti-viaţă şi anti-familie la nivel mondial. De asemenea, laicatul catolic implicat în mişcarea pro-viaţă a dorit să tragă un semnal de alarmă cu privire la felul, considerat nesatisfăcător, în care cel mai recent Sinod pentru Familie de la Vatican, din toamna anului trecut, a tratat probleme precum concubinajul, „căsătoria” între persoane de acelaşi sex, avortul şi contracepţia, eutanasia, teoria genului. S-au distribuit liste cu toţi membrii Sinodului, iar persoanele particulare şi reprezentanţii organizaţiilor au fost invitaţi să îşi exprime îngrijorarea cu privire la aceste probleme şi să îi roage pe cardinali să pună în discuţie la sinodul următor o luare de poziţie oficială şi clară a Bisericii Catolice cu privire la ele.
A fost şi un bun prilej pentru schimbul de idei şi experienţă între reprezentanţii mişcărilor pro-viaţă din întreaga lume.
O prezență specială a fost cea a lui Mary Rathke, orator prolife din SUA. Mama ei, care a fost violată, a ales viața pentru Mary care în semn de recunoștință, și-a închinat viața salvării copiilor rezultați din viol. Sperăm să o vedem și în România.
A doua, pe 10 mai, când e Ziua Mamei în Italia şi ţările vest-europene, delegaţii de la Forumul pentru Viaţă s-au alăturat Marşului pentru Viaţă de la Roma, care s-a bucurat de participare internaţională şi de prezenţa multor tineri.
A fost un eveniment dinamic şi plin de culoare. Mii de persoane (40.000, conform estimărilor organizatorilor) au plecat de pe Via della Conciliazione, din faţa bisericii Santa Maria in Traspontina, au trecut pe lângă Castel Sant’ Angelo, pe Corso Vittorio, prin piaţeta Largo Argentina şi s-au oprit în Piazza Venezia.

Participarea României a fost îmbunătățită de prezența a circa 50 de persoane venite de la Timișoara prin inițiativa părintelui Ioan Chișărău (Darul Vieții), printre care și o fanfară.
