În data de 3 martie, la Parlamentul European din Bruxelles, a fost prezentată oficial Declarația Internațională „Femeile Lumii”, o inițiativă promovată de organizația spaniolă Profesioniști pentru Etică (Profesionales por la Ética) împreună cu Femina Europa (Franța) și Woman Attitude (Belgia).
„Femeile lumii” este susținută de 130 de asociații nongvernamentale din 40 de țări de pe 5 continente. Din România au aderat Asociația „Studenți pentru viață”, PRO VITA București și inițiativa „Feminism ProFamilie”.
Prezentarea a fost făcută de Leonor Tamayo, președinta Profesioniști pentru Etică, Martha Thés din partea Federației Internaționale a Institutului pentru Politicile Familiei (IPF), Bénédicte Mordacq, purtătoare de cuvânt Femina Europa și Laetitia Pouliquen, din partea Woman Attitude.
Declarația a fost semnată de 17.000 de femei din 70 de țări, printre care remarcăm Congo, Kenya, Burkina Faso, Turkmenistan, Kyrgyzstan, Iraq, Liban, Trinidad Tobago, Haiti, Bosnia Herzegovina și Ucraina. Cele mai multe semnături au fost strânse de la femei din Spania, Croația, Franța, Italia, Mexic și Argentina.
„Femeile lumii”, care a fost tradusă și promovată în 12 limbi, își propune să devină o nouă voce a femeilor în instituțiile naționale internaționale. Declarația cuprinde următoarele solicitări:
- Recunoaştere şi respect universale pentru identitatea feminină şi demnitatea acesteia, precum şi pentru adevărata egalitate între bărbat şi femeie, în complementaritatea şi reciprocitatea lor.
- Politici internaţionale care să apere alegerile libere făcute de femei, pentru o adevărată reconciliere între viaţa de familie şi cea profesională.
- Recunoaştere universală de către legislaţia internaţională a valorii muncii tăcute şi aparent invizibile prestate de femei în familie şi adoptarea universală a termenului de „dedicare exclusivă familiei” în nomenclatorul ocupaţiilor.
- Adoptarea unui cadru internaţional de politici publice cu scopul de a proteja femeile din câmpul muncii care vor să aibă copii sau care vor să se dedice parţial sau exclusiv îngrijirii şi sprijinirii celorlalţi membri ai familiei, pentru eradicarea oricărei forme de discriminare faţă de acestea.
- Interzicerea internaţională a practicii maternităţii pentru terţi („mame-surogat”). Aceasta reprezintă o violare a demnităţii femeii şi copilului. Este o nouă formă de exploatare a femeii şi de trafic de persoane, transformând copilul în obiect al unei tranzacţii contractuale.
„Până acum, ideologia de gen și feminismul radical au încercat să monopolizeze vocea și opinia femeilor”, a spus Leonor Tamayo. „Acum asta s-a încheiat. Este rândul nostru, rândul noului val al feminismului, al femeilor care vorbesc despre femei. Nu vom mai accepta ca instituțiile internaționale să dezvolte politici care să ignore sau să suprime identitatea feminină. ‘Femeile Lumii’ are ca obiectiv să facă instituțiile internaționale să asculte ceea ce noi, femeile lumii, credem și dorim”.
Laetitia Pouliquen a anunțat că prezentări similare se desfășoară simultan în Spania, Ecuador, Honduras, Guatemala, Peru, Polonia, Mexic, SUA, Columbia și Irak. De asemenea, Declarația „Femeile lumii” va fi prezentată la sediul ONU din New York pe 14 martie, ca parte a întâlnirii periodice a Comitetului pentru Condiția Femeii.
În încheiere, d-na Tamayo a mai menționat că „Femeile Lumii” va deveni o platformă universală de lucru pe lângă guverne și organisme internaționale, ca noua voce a femeilor de pretutindeni.
FEMEILE LUMII
Noi, Femeile Lumii, membre ale entităţilor semnatare de mai jos, declarăm că:
I. Femeile şi bărbaţii trebuie să îşi recupereze şi să-şi reafirme identitatea şi complementaritatea în propriul interes, al familiei lor, al pieţei muncii şi al societăţii în general.
II. Există o identitate feminină, care se dezvoltă la deplina sa dimensiune în complementaritate şi reciprocitate cu bărbatul.
III. Femeile au o contribuţie unică la stabilitatea familiei, a forţei de muncă, a societăţii şi la binele comun.
IV. Rolul femeilor în societate trebuie dezvoltat sub toate aspectele fără discriminare, violenţă sau exploatare, ceea ce reprezintă una din provocările mileniului.
V. Maternitatea este înzestrată cu valoare şi demnitate unice.
VI. La ora actuală, în ţările occidentale, femeile sunt discriminate pe criteriul maternităţii.
VII. Maternitatea reprezintă un avantaj pentru femeile din câmpul muncii şi este profitabilă pentru societate per ansamblu.
VIII. Maternitatea şi devotamentul femeii faţă de familie nu îi reprimă acesteia dezvoltarea personală sau intelectuală, din contră, îi consolidează personalitatea şi dezvoltarea identităţii sale feminine.
IX. Munca prestată în gospodărie şi dedicarea exclusivă sau aproape exclusivă pentru familie reprezintă o valoare socială şi economică.
X. Adevărata emancipare a femeii implică libertatea de a fi femeie şi a trăi ca atare.
De aceea, cerem:
1. Acordarea de recunoaştere universală şi respect pentru identitatea feminină şi demnitatea acesteia, precum şi pentru adevărata egalitate între bărbat şi femeie, în complementaritatea şi reciprocitatea lor.
2. Politici internaţionale care să apere alegerile libere făcute de femei, pentru o adevărată reconciliere între viaţa de familie şi cea profesională.
3. Recunoaştere universală de către legislaţia internaţională a valorii muncii tăcute şi aparent invizibile prestate de femei în familie şi adoptarea universală a termenului de „dedicare exclusivă familiei” în nomenclatorul ocupaţiilor.
4. Adoptarea unui cadru internaţional de politici publice cu scopul de a proteja femeile din câmpul muncii care vor să aibă copii sau care vor să se dedice parţial sau exclusiv îngrijirii şi sprijinirii celorlalţi membri ai familiei, pentru eradicarea oricărei forme de discriminare faţă de acestea.
5. Interzicerea internaţională a practicii maternităţii pentru terţi („mame-surogat”). Aceasta reprezintă o violare a demnităţii femeii şi copilului. Este o nouă formă de exploatare a femeii şi de trafic de persoane, transformând copilul în obiect al unei tranzacţii contractuale.
Lista semnatarilor este disponibilă aici