Platforma „Women of the World” (Femeile lumii) din care fac parte și organizații românești vă invită să aderați la „Declarația mondială a mamelor”, manifest prin care este evidențiată valoarea maternității în viața familiei și a femeii însăși.
Documentul conține o serie de revendicări în spiritul conținutului său și va fi lansat oficial în timpul celei de a 62-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Condiția Femeii, care se va desfășura între 12 și 23 martie 2018 la New York. Lansarea va avea loc în cadrul unui eveniment paralel.
„Maternitatea este una din cele mai importante, emoționante și pline de recompensă ocupații în care o femeie se poate angaja, și cu toate acestea maternitatea este larg subestimată și chiar disprețuită în lumea de azi. Societatea discriminează adesea maternitatea prin ignorarea și respingerea valorii sale intrinseci și a influenței de neînlocuit în crearea și menținerea unei societăți prospere”, se scrie în Declarație. „Maternitatea aduce mari beneficii femeilor. Împreună cu șansa de a experimenta multiple abilități de viață, ea face posibil sentimentul esențial de plenitudine de care femeile au nevoie. Identitatea femeii are de câștigat atunci când ea devine mamă.”
„Women of the World” (www.womenworldplatform.com) este o platformă globală formată din entități din întreaga lume, care conlucrează pentru a apăra identitatea femeii și valoarea umană, socială și lucrativă a maternității. Printre membrii WoW se numără: Profesionales por la Ética (Profesioniști pentru etică, Spania), Femina Europa (Franța), Woman Attitude (Atitudine feminină, Belgia), Movimiento Vida SV (Mișcarea pentru Viață, Salvador), Real Women of Canada (Femei adevărate ale Canadei), Kenya Christian Professionals Forum (Forumul profesioniștilor creștini din Kenia), Temps de Dones (Timpul femeilor, Spania), U ime obitelji (În numele Familiei, Croația) Endeavour Forum (Forumul Întreprinzătorilor, Australia) și PRO VITA București (România).
Printre obiectivele WoW se numără recunoașterea universală prin legislația internațională a valorii muncii „tăcute și aparent invizibile” prestate de femei în familie precum și introducerea universală a „dedicării exclusive pentru familie” în nomenclatorul ocupațiilor. De asemenea, „Femeile lumii” solicită adoptarea unei convenții internaționale pentru prohibiția surogației materne care „reprezintă o violare a demnității femeii și copilului, o nouă formă de exploatare a femeii și de trafic de persoane”, conform Declarației de misiune la care au aderat 148 de entități din 50 de țări.
–
Textul complet:
DECLARAȚIA MONDIALĂ A MAMELOR
„Femeile aduc o contribuție majoră la bunăstarea familiei și la dezvoltarea societății, contribuție care încă nu este recunoscută sau apreciată la adevărata sa importanță. Semnificația socială a maternității și rolul părinților în familie și în creșterea copiilor trebuie să fie confirmat.” (Paragraful 29 al Platformei de acțiune ONU de la Beijing – 1995)
1. Mamele sunt inima și forța hrănitoare a familiei și societății. Mamele aduc empatia, blândețea și rezistența pe care o societate prosperă le cere. Dând viață și crescându-și copiii, mamele, împreună cu tații, devin tăria și forța pe care umanitatea se sprijină. Mamele și tații joacă fiecare un rol vital în toate societățile.
2. Societatea are nevoie de familii stabile pentru a avea copii fericiți. Copiii care sunt crescuți de mame dedicate, într-un mediu familial stabil, aduc beneficii întregii societăți.
3. Maternitatea este una din cele mai importante, emoționante și pline de recompensă ocupații în care o femeie se poate angaja, și cu toate acestea maternitatea este larg subestimată și chiar disprețuită în lumea de azi. Societatea discriminează adesea maternitatea prin ignorarea și respingerea valorii sale intrinseci și a influenței de neînlocuit în crearea și menținerea unei societăți prospere.
4. Femeile sunt adesea discriminate pe piața muncii pentru că aleg maternitatea. Mamele merită oportunități, considerație și respect egale la angajare.
5. Maternitatea aduce mari beneficii femeilor. Împreună cu șansa de a experimenta multiple abilități de viață, ea face posibil sentimentul esențial de plenitudine de care femeile au nevoie. Identitatea femeii are de câștigat atunci când ea devine mamă.
„Mama și copilul au dreptul la ajutor și ocrotire deosebite” (Articolul 25.2 al Declarației Universale a Drepturilor Omului). De aceea:
I. Mamele și copiii lor au nevoie să fie respectați și cinstiți ca membri importanți ai societății.
II. Maternitatea și dedicarea în folosul familiei cer și merită recunoaștere socială și politică.
III. Dedicarea integrală în slujba familiei trebuie să înceteze a mai fi disprețuită și folosită ca motiv pentru condamnarea femeilor la privațiuni sociale.
„Familia este unitatea de bază a societății” (Platforma Beijing 1995), iar maternitatea este inima familiei.
Mamele trebuie să fie respectate în politică, în societate și acasă.