Scopul acestui program este îmbunătățirea calității vieții mamelor singure sau viitoarelor mame, prin sprijinirea lor în perioada cea mai dificilă de îngrijire a copilului.
Grup țintă: mame și viitoare mame, în situații sociale dificile, și copiii lor (născuți sau încă nenăscuți).
Obiective:
- Informarea mamelor cu privire la: evoluția normală a femeii gravide, problemele pe care le ridică nașterea, obligațiile morale ale mamei față de copilul său;
- Consilierea spirituală privind înțelegerea naturii umane, biologice și sociale a persoanei care urmează să se nască;
- Îndrumarea psihologică;
- Oferirea de asistență socială și sprijin material;
- Oferirea de asistență juridică axată pe sprijinul în exercitarea drepturilor și obligațiilor legale ale mamei privind nașterea, creșterea și educarea copilului;
- Dezvoltarea de competenţe parentale prin consiliere şi activităţi de grup.
Servicii oferite în proiect:
1. Îndrumarea femeii aflate în criză de sarcină – presupune identificarea cauzelor care au provocat situația de criză și a soluțiilor pentru rezolvarea optimă a acesteia. Număr maxim de beneficiare: 35
2. Sprijin material și psihologic – este al doilea tip de serviciu, oferit beneficiarelor serviciului de la punctul 1 care decid să continue sarcina și să-și asume statutul de mamă. Activitatea presupune oferirea de sprijin în două direcții:
- sprijin material pe parcursul sarcinii prin facilitarea accesului la serviciile medicale necesare în perioada de graviditate (ecografii justificate, fortifiante, medicamente);
- sprijin psihologic prin participarea la ședințe individuale de psihoterapie precum și la întâlnirile „Grupului de sprijin pentru mame”, în cadrul cărora se abordează subiecte precum dezvoltarea copilului, nașterea, alăptarea, declararea copilului, gestionarea familiei monoparentale etc. Beneficiarele sunt ajutate să-și depășească temerile și dificultățile legate de sarcină, mai ales dacă se află la primul copil, dar și de situația socială complicată (provocată de lipsa de sprijin din partea partenerului/a familiei de origine). Activitatea grupului se bazează în egală măsură pe întrajutorare și pe identificarea de resurse în interiorul grupului.
Număr maxim de beneficiare: 25
3. Consiliere juridică, în ce privește drepturile și obligațiile legale ale mamei și acțiuni în instanță pentru stabilirea paternității, în cazul în care tatăl copilului refuză recunoașterea copilului și sprijinirea mamei și a copilului. Număr maxim de beneficiare: 10 (din care max. 2 pentru reprezentare în instanță).
Finanțare: Participarea la program este gratuită, în limita bugetului disponibil. Finanțarea este asigurată 100% din donații și sponsorizări.
Evaluare:
- la 3 luni de la primul contact cu beneficiara;
- la 6 luni;
- la 1 an.
Rezultate așteptate:
- 75% dintre persoanele care apelează la primul serviciu să păstreze sarcina;
- 75% dintre persoanele care apelează la al doilea serviciu să depășească situația de criză;
- 90% dintre beneficiarele celui de-al treilea serviciu să rezolve situația juridică a paternității copilului și să își exercite efectiv drepturile legale.
Grupul de Sprijin pentru Mame
Activitate complementară nevoilor identificate în proiectele de prevenire a avortului. Serviciul este destinat gravidelor care, în urma sprijinului psihologic, spiritual și material găsit la asociația noastră în momentul dificil al unei sarcini inițial nedorite, au decis să-și asume statutul de mamă.
PRO VITA București își propune, prin această activitate, două direcții principale de pregătire a viitoarelor mame, și anume:
- linia moral-religioasă, pentru înțelegerea naturii umane, biologice și sociale a persoanei care urmează să se nască;
- linia socio-medicală, prin care femeile sunt ajutate să cunoască: evoluția normală a gravidității și problemele pe care le ridică nașterea, obligațiile morale ale mamei față de copil, gestionarea situațiilor dificile post-partum etc.
- linia juridică, axată pe sprijinul în exercitarea drepturilor și obligațiilor legale ale mamei privind nașterea, creșterea și educarea copilului.
Întâlnirile au loc sub conducerea unui specialist și constau în discuții informale pe subiecte precum dezvoltarea copilului, nașterea, alăptarea, declararea copilului, drepturile mamelor etc. Astfel, beneficiarele sunt ajutate să-și depășească temerile și dificultățile legate de sarcină – mai ales dacă se află la primul copil, dar și de situația socială complicată, provocată de lipsa de sprijin din partea celor care ar fi trebuit să le fie aproape (partener, părinți etc.) și care adesea le abandonează.
În ce privește linia juridică, asistența se poate completa la cerere prin consiliere de specialitate din partea unui jurist, precum și prin reprezentare în instanță pentru stabilirea paternității.
Activitatea grupului se bazează în egală măsură pe întrajutorare și pe identificarea de resurse în interiorul grupului de tinere femei.

