La 14 martie, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare din Bucuresti a avut loc conferinta “Familia si etica vietii”, organizata de Fundatia Crestin-Democrata (FCD) în colaborare cu Fundația germană Hanns Seidel, Organizația de Femei a Partidului Democrat Liberal, Alianța Familiilor din România și Asociația PRO VITA București.
Moderata de Teodor Baconschi, presedintele FCD, conferinta i-a avut ca vorbitori pe Sulfina Barbu, fosta ministru al Muncii, Familiei si Protectiei sociale în guvernul Emil Boc, în prezent presedinta uneia dintre organizatiile de femei ale PDL, partid de guvernamânt, Raluca Turcan, din partea aceluiasi partid, dr. Adrian Papahagi, vicepresedinte al FCD si lector universitar la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Bogdan Stanciu, presedintele PRO VITA Bucuresti, Bogdan Mateciuc, director executiv al Aliantei Familiilor din România (AFR), deputatul Marius Dugulescu (PDL).
Vorbitorii au insistat pe aspecte precum lipsa de constientizare a efectelor negative ale declinului demografic (doua milioane de români mai putini de la recensamântul din 2002 pâna la cel din 2011, patru milioane în total din 1990 încoace) care face din România o tara de vârstnici, în care tinerii vor fi sufocati de plata pensiilor, avorturile liberalizate si îngaduinta pentru tinere de la vârsta de 16 ani în sus de a merge singure la clinica medicala pentru avort (în vreme ce pentru a conduce un autovehicul, pentru a bea alcool sau pentru a fuma trebuie sa atinga vârsta de 18 ani!), aparenta lipsa de solidaritate între generatii, lipsa, în legislatia româneasca, a unei prevederi care sa apere copilul nenascut.
Dezechilibrul demografic produce costuri economice. Solutia prima este încurajarea familiilor tinere, care reprezinta cea mai importanta resursa economica pentru viitorul tarii. Este necesara schimbarea mentalitatii de abordare a acestei problematici, sa se puna accentul mai mult pe familie decât pe progresul individual, iar responsabilitatea politica sa se manifeste pe doua planuri, ideologic prin politici publice care sa ofere sustenabilitate economica familiilor tinere, si financiar prin stimulente banesti pentru tineri, ca acestia sa revina în câmpul muncii. Este necesara o functionare la parametri optimi a infrastructurii (sanatate, învatamânt, transporturi). Vorbitorii din partea PDL au spus ca au în vedere o initiativa legislativa de reducere a CAS pentru familiile cu unul sau mai multi copii, si pentru tinerii pâna în 35, eventual pâna în 40 de ani care îsi întemeiaza familii, au salutat recenta promulgare de catre seful statului a Legii privind modificarea si completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei în familie. A fost mentionata ca o reusita a actualului legislativ definitia clara a familiei (ca fiind formata dintr-un barbat si o femeie), la fel si a logodnei în noul cod civil românesc, în care apare si precizarea explicita ca adoptiile de copii pot fi facute doar de un cuplu format dintr-un barbat si o femeie. Am aflat cu acest prilej ca exista o initiativa legislativa, si anume un proiect de lege privind consilierea femeilor “în criza de sarcina”, a celor care, din proprie dorinta sau silite de partener în principal se decid sa curme viata copilului pe care îl poarta în pântece. Potrivit viitoarei legi, femeile vor putea sa afle ce consecinte nefaste pentru psihicul si fizicul lor poate avea un avort si în acelasi timp sa stie ca exista alternative viabile la solutia pe care au ales-o. În mai multe tari din Uniunea Europeana o astfel de lege prevede un ragaz de 3 pâna la 7 zile în care femeile pot fi consiliate, pentru ca apoi, în deplina cunostinta de cauza, sa decida daca se lasa în continuare pe mâna doctorului dispus sa omoare, în loc sa vindece. Proiectul legii românesti prevede un interval de 5 zile în care femeia sa poate ajunge la hotarârea în favoarea vietii.
Un alt proiect de lege, inspirat din legislatia vestica si din cea a SUA, îi are în vedere pe copilasii care se nasc fara viata si care în prezent sunt incinerati, sporind astfel nemasurat durerea parintilor care i-au pierdut. În baza noii legi, în astfel de cazuri parintii vor primi un certificat de nastere cu mentiunea nascut mort, pentru ca pruncul sa poate fi înmormântat si pentru ca parintilor sa le ramâna macar mângâierea de a avea unde sa vina sa se roage pentru el.
Pentru apropiatele alegeri locale (iunie 2012) si apoi pentru cele parlamentare (din noiembrie 2012), AFR va relua initiativa din alegerile precedente si anume de a întocmi liste cu candidati pe care îi recomanda spre a fi votati, pentru ca promoveaza valorile familiei, si de asemenea cu candidati carora nu li se cuvine nici un vot, pentru pozitia lor contrara vietii si familiei.
Subiectele abordate sunt de o acuitate maxima si credem ca, în plan religios, ele ar trebui sa faca obiectul unor predici, bunaoara, ale fetelor bisericesti apartinând diferitelor Culte din România.