Amicus curiae (opinie juridică) înaintată Curții Constituționale de Alianța Familiilor din România și PRO VITA (București) în dosarul referitor la sesizarea de neconstituționalitate formulată de Președintele României referitor la Legea pentru modificarea art. 7 din Legea educației naționale nr. 1/2011, în sensul interzicerii în unitățile, în instituțiile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, inclusiv în unitățile care oferă educație extrașcolară, a activităților „în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”, precum și a activităților care contravin principiilor prevăzute la art. 3 al Legii nr. 1/2011.
În intervenția noastră arătăm că aspectele invocate sunt nefondate, deoarece legea dedusă controlului de constituționalitate nu contravine prevederilor constituționale ale art. 1 alin. (3), alin. (4) și alin. (5), referitoare la statul de drept, principiul separației puterilor în stat, respectiv la respectarea Constituției și a legilor, ale art. 16 alin. (1) referitoare la principiul egalității cetățenilor în fața legii în coroborare cu cele ale art. 32 privind asigurarea accesului la învățătură și cu cele ale art. 49 privind protecția copiilor și tinerilor, ale art. 20 alin. (2) privind prioritatea reglementărilor internaționale în materia drepturilor fundamentale ale omului, ale art. 29 privind libertatea conștiinței, ale art. 30 alin. (1) și alin. (2) referitoare la libertatea de exprimare și la interzicerea cenzurii, ale art. 32 alin. (6) referitoare la autonomia universitară, precum și ale art. 61 alin. (1) teza a doua, conform cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a țării.
ACTUALIZARE 18.12.2020: Curtea Constituțională admite, cu majoritate de voturi, sesizarea de neconstituționalitate formulată de președintele României.
DOCUMENTE
Sesizarea de neconstituționalitate [pdf]
Amicus curiae [pdf]