Cerere de intervenție formulată de PRO VITA București în interesul medicului ginecolog timișorean Olimpia Oprea de la Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie „Dr. Dumitru Popescu” (Maternitatea Odobescu), acționată în instanță de părinții unui copil născut cu Trisomia 21 – sindromul Down, reclamanții având pretenții de natură materială. Aceștia au acuzat medicul că s-ar face vinovat pentru nașterea fetiței lor, întrucât medicul nu le-a recomandat amniocenteza (astfel că ei nu au cunoscut afecțiunea copilului), invocând că dacă ar fi știut de risc/boală, ar fi ales întreruperea sarcinii. Medicul s-a apărat motivând, a). pe de o parte, că riscul detectat în analizele preliminare nu era destul de mare conform practicii medicale pentru a recomanda o amniocenteză, și b). pe de alta, că oricum sindromul Down nu constituie indicație de avort terapeutic, așadar un eventual avort la vârsta sarcinii la care anomalia cromozomială se putea detecta cu o marjă de eroare minimă, adică cca. 20 de săptămâni, era ilegal.
Solicitat, Colegiul Medicilor din România a remis instanței o adresă care certifică această din urmă afirmația apărării, arătând că situațiile în care avortul are caracter terapeutic se limitează la cele în care continuarea sarcinii pune viața mamei în pericol iminent.
Instanța de apel și apoi cea de recurs au dat dreptate medicului Olimpia Oprea și au admis intervenția PRO VITA.
După anunțarea hotărârii instanței de apel, d-na Olimpia Oprea a anunțat public faptul că renunță definitiv la practicarea avortului „la cerere”.
DOCUMENTE
Intervenția accesorie a PRO VITA București [pdf]
Punctul de vedere al Colegiului Medicilor din România [pdf]
Decizia instanței [pdf]