Misiune
Este un „loc comun” faptul că națiunea noastră și întreaga civilizație europeană se întemeiază pe valorile iudeo-creștine. Din păcate, de câteva decenii, România și Europa i-au întors spatele lui Hristos, preferându-i filosofii distructive: comunismul ateu, liberalismul sau umanismul secular. Considerăm că România are nevoie acută, în aceste vremuri dificile, de oameni care să lucreze pentru restabilirea pilonilor fundamentali ai societății. De aceea, urmând îndemnul Mântuitorului Hristos de a fi „sare și lumină” (Matei 5:13-14) ne propunem să fim o voce creștină activă în spațiul public, în apărarea valorilor spirituale și morale care sunt moștenirea comună a tuturor popoarelor europene și sursa autentică a libertății. Credem că acționând astfel, întreaga societate va beneficia.
Prin Centrul Juridic PRO VITA, protejăm aceste valori și libertăți prin formularea de politici publice, prin asistență și consiliere juridică, în următoarele domenii de interes:
- Demnitatea persoanei umane (bioetica; avortul; reproducerea asistată; donarea și transplantul de organe; manipularea genetică și clonarea; eutanasia, îngrijirea paliativă și finalul vieții);
- Familie (dreptul familiei; violența în familie; drepturile parentale și drepturile copilului; legislația muncii pentru părinți);
- Libertatea credinței (educația moral-religioasă în școlile publice; obiecția de conștiință a personalului medical);
- Protecția moralei și a sănătății publice (contra pornografiei și prostituției) etc.
Acțiuni
1. Politici publice și influențarea deciziilor
Ne dorim ca legislația să afirme, dintr-o perspectivă creştină despre om şi societate, demnitatea persoanei umane şi importanţa unor valori universale precum libertatea, solidaritatea şi justiţia. Din nefericire, constatăm că tot mai des ea este desprinsă de aceste valori etice și chiar îndreptată împotriva formelor tradiţionale de existență și identitate (naţiunea, practica religioasă, familia) contribuind la atomizarea societală mai degrabă decât la coeziunea ei.
Legislația pozitivă care a înlocuit dreptul natural tinde să devină singurul sistem de reglementare al comportamentelor umane și domeniu al unor inițiative complet arbitrare, care se pot înscrie în categoria numită de filosoful juridic german Gustav Radbruch „fărădelege legiferată”. Acest lucru nu înseamnă doar o lege nedreaptă, ci o lege care este făcută cu contestarea conștientă a ideii de justiţie.
De aceea, pentru influențarea, în sensul îmbunătățirii, a procesului decizional și legislativ, noi producem materiale necesare dezbaterilor și procesului decizional la cele mai înalte nivele și de asemenea monitorizăm implementarea și respectarea valorilor pe care le susținem.
2. Reprezentare în instanță și asistență juridică
„Deschide-ți gura pentru cel mut și pentru pricina tuturor celor părăsiți. Judecă cu dreptate și apără pe cel sărac și pe cel nenorocit.” (Proverbe Solomon 31:8-9). Ca organizație independentă de orice interese politice sau financiare, noi căutăm permanent să asigurăm îndeplinirea onestă a acestui principiu biblic.
De aceea, slujim în situații care necesită o clarificare legală pe calea instanțelor de judecată naționale sau la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Reprezentăm persoane, familii, organizații sau comunități care au suferit discriminări și dificultăți în dorința lor de a se comporta, în relațiile profesionale sau sociale, conform cu principiile hristice: apărăm dreptul la viață și integritate al persoanelor vulnerabile (copilul, vârstnicul și dizabilul), mama singură alături de copilul ei, medicul creștin, familia lezată.
Colaborări
Colaborăm ocazional cu organizații de prestigiu precum European Center for Law and Justice sau ADF International.