SUMAR: Ideea de „gen” (gender) își are originile în construcționism și marxism. Ea definește sexul ca pe o construcție socială, ignorând dimensiunea biologică a acestuia. Terminologia gender folosește concepte dialectice, tipice în doctrina marxistă. Diferența față de marxismul „clasic” (economic) constă în trecerea centrului de greutate de la lupta de clasă la lupta „eternă” între sexe, care poate fi încheiată doar prin eliminarea diferențelor dintre acestea.
Conceptul de gen este o manifestare a doctrinei individualiste, potrivit căreia o persoană poate fi cu adevărat liberă numai atunci când este eliberată de toate „normele sociale impuse”, precum sexele. Rolurile legate de acestea, precum și relațiile inegale în ceea ce privește procreația, constituie pentru feminism unul dintre principalele motive ale discriminării structurale împotriva femeilor.
Conform teoreticienilor gender, însăși feminitatea și manifestările naturale ale acesteia sunt construcții sociale; de aceea, ei situează problema discriminării femeilor și a violenței domestice nu în sfera patologiilor sociale, ci o asociază cu necesitatea remodelării societății în ansamblu, folosind forța de coerciție a statului pentru reprimarea comportamentelor și relațiilor sociale firești.